Ruimtestation ISS: “Problemen met pas gekoppelde Nauka-module” | Het Nieuwsblad

2022-04-22 23:25:33 By : Mr. Qingyun Dong

Er zijn problemen met de Russische laboratoriummodule Nauka die zich donderdag aan het Internationaal Ruimtestation ISS heeft vastgeklonken, zo blijkt uit Twitterberichten van deskundigen en op gespecialiseerde websites.

Het heeft veel vijven, zessen en nog meer cijfers gekost, maar de Russische multifunctionele laboratoriummodule Nauka is donderdag uiteindelijk aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo was - ook via spectaculaire beelden - op NASA TV te zien.

Maar er zouden problemen zijn met de module. Nog voor het tweede luik tussen de Nauka en de Russische besturingsmodule Zvezda open ging, floepten omstreeks 18.45 uur Belgische tijd om een nog onbekende reden stuurraketjes van de Nauka onverwachts aan. Het hele complex raakte daardoor zowat 45 procent van zijn oriëntatie kwijt.

Waarop, in een soort van “touwtrekken”, ook de stuurraketjes van de Zvezda tot ontbranding kwamen. De ontbrandingen zijn intussen gestopt en de standbepaling hersteld.

Volgens woordvoerder Rob Navias van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA is de bemanning niet in gevaar geweest. Aan boord bevinden zich drie Amerikanen, twee Russen, een Japanner en een Fransman.

Eenmaal het ruimtestation boven de Russische stations passeert, zullen teams op de grond bevelen sturen opdat de stuurraketjes van de Nauka (”Wetenschap”) niet meer tot ontbranding komen. Dat kan vanaf ongeveer 20.00 uur Belgische tijd.

Specialisten onderzoeken waardoor er ontbrandingen kwamen. De bemanning zou volgens berichten op Twitter de raad hebben gekregen te kijken naar mogelijke schade aan stuurboordzijde van de spacemeccano.

Er is evenwel ook een positieve kant aan het incident met de stuurraketjes van de Nauka-module, zo verluidt op Twitter. Bij de ontbrandingen is alle voorradige brandstof van die motoren opgesoupeerd. “Er is geen kans meer dat dit opnieuw kan gebeuren”, aldus de Russische deskundige Anatoly Zak.

De voor vrijdag voorziene lancering van de onbemande Starliner van Boeing naar het ISS is vanwege de problemen in het complex uitgesteld, zo maakten NASA en lanceerbedrijf ULA gezamenlijk bekend.

De Nauka werd op 21 juli van op Bajkonoer in Kazachstan met een Proton-M draagraket gelanceerd en raakte kort nadien in de problemen, onder andere en in het bijzonder met de aandrijving. Die raakten uiteindelijk opgelost, zodat de 23 ton wegende module donderdag kon koppelen aan de naar de Aarde gerichte koppelingspoort van de Russische besturingsmodule Zvezda. Die was maandag vrijgekomen na ontkoppeling van de afgedankte Russische koppelingsmodule Pirs.

De koppeling gebeurde om 15.29 uur Belgische tijd, een kleine 420 km boven ongeveer de grens tussen Mongolië en China. Toen de Nauka minder dan vijftien meter van het ISS verwijderd was, schakelde kosmonaut Oleg Novitsky vanuit de spacemeccano over op handbesturing.

De module had al in 2007 de ruimte moeten ingaan. Maar ontwerpwijzigingen, technische problemen en veel tegenslag zorgden voor herhaaldelijk uitstel.

De module dient niet alleen voor wetenschappelijke experimenten, maar ook onder meer als opslag- en extra slaapplaats. Ze beschikt over een bijkomende zuurstofgenerator van het type Elektron en een toilet, plus een luchtsluis voor (Russische) ruimtewandelingen en een koppelingspoort. De eerstvolgende Russische ruimtewandelingen zijn voor begin september gepland.

Aan de Nauka (”Wetenschap”) hangt de meer dan elf meter lange Europese robotarm ERA. Volgens het Nederlandse persbureau ANP heeft de ontwikkeling en bouw ervan zowat 360 miljoen euro gekost.

LEES OOK. Een reis van amper elf minuten met een grote inzet (voor zijn ego): alles wat je moet weten over de ruimtereis van Jeff Bezos

In 1998 verluidde dat België een (ongewoon hoog) aandeel van 12,35 procent had in de ontwikkeling en bouw van de ERA. Hoofdaannemer was Airbus Defence and Space in het Nederlandse Leiden, het vroegere Fokker Space.

De robotarm kan over het Russische segment heen “wandelen” en kan van pas komen bij bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden en voor het verplaatsen van nuttige ladingen ‘(”payloads” in het jargon). Vier infrarode camera’s ondersteunen inspecties en operaties buiten de spacemeccano.

Normaal stuurt Rusland nog een laatste module naar het ISS, de Nodal. Die koppelingsmodule zou in 2022 vertrekken.

Normaal moest vrijdag om 20.53 uur Belgische tijd van op Cape Canaveral een Atlas-5 draagraket vertrekken en de onbemande Starliner-capsule van Boeing naar het ISS slingeren bij wijze van tweede testvlucht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.